X

FinancialNews App

Nine Bridge Media Ltd

GET - on the App Store

HomeΕΙΔΗΣΕΙΣΞεπέρασαν τους 30.000 οι νεκροί σε Τουρκία και Συρία, συνεχίζονται οι εργασίες...

Ξεπέρασαν τους 30.000 οι νεκροί σε Τουρκία και Συρία, συνεχίζονται οι εργασίες στα συντρίμμια

Σε Τουρκία και Συρία, οι φονικοί σεισμοί της προηγούμενης εβδομάδας, με επίκεντρο το Μάρας, έχουν αφήσει πίσω τους πάνω από 30.000 νεκρούς. Και στις δυο χώρες συνεχίζονται οι εργασίες στα συντρίμμια και η προσπάθεια των κεντρικών και τοπικών κυβερνήσεων για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων των σεισμών.

Στην Τουρκία, όπου ο αριθμός των νεκρών πλησιάζει τους 30.000, συνεχίζονται οι εργασίες των σωστικών συνεργειών στα συντρίμμια.

Τα ξημερώματα της Δευτέρας, μια 60χρονη διασώθηκε ζωντανή από τα ερείπια του κτιρίου που κατέρρευσε στο Αντίγιαμαν, μετά από 166 ώρες από τον αρχικό σεισμό.

Σύμφωνα με το αντιπολιτευόμενο δίκτυο «Αρτί», μια εβδομάδα μετά τους μεγάλους σεισμούς, οι τουρκικές αρχές συλλαμβάνουν άτομα που ευθύνονται για τα κτίρια που ισοπεδώθηκαν στους σεισμούς της προηγούμενης εβδομάδας.

Η Γενική Εισαγγελία της Μαλάτειας εξέδωσε ένταλμα σύλληψης για 31 άτομα στο πλαίσιο έρευνας για τα κτίρια που κατέρρευσαν στην πόλη λόγω του σεισμού. Στην σύλληψη ατόμων που ευθύνονται για την μεγάλη καταστροφή προχωρούν οι τουρκικές αρχές και σε άλλες πόλεις.

Η πτήση της «Pegasus Airlines», η οποία απογειώθηκε από το επισκευασμένο αεροδρόμιο της Αντιόχειας, προσγειώθηκε στο Διεθνές Αεροδρόμιο «Sabiha Gökçen». Το αεροδρόμιο της Αντιόχειας, το οποίο έχει δημιουργηθεί σε έδαφος, για το οποίο στο παρελθόν εξέφρασαν έντονο προβληματισμό οι ειδικοί, είχε καταστραφεί στους σεισμούς της προηγούμενης εβδομάδας.

Το αεροπλάνο, στο οποίο επέβαιναν 60 άτομα, συμπεριλαμβανομένων ορισμένων σεισμοπαθών που ήθελαν να μεταβούν στην Κωνσταντινούπολη και προσωπικό έρευνας και διάσωσης, έφτασε στην Κωνσταντινούπολη στις 03.45.

Η Προεδρία Διαχείρισης Καταστροφών και Εκτάκτων Καταστάσεων (AFAD) ανακοίνωσε συνεχίζονται οι μετασεισμοί σε περιοχές όπου την προηγούμενη εβδομάδα σημειώθηκαν οι μεγάλοι σεισμοί.

Πάνω από 3.500 οι νεκροί μέχρι στιγμής στη Συρία

Στη Συρία, ο συνολικός αριθμός των νεκρών ανέρχεται σε 3.576, εκ των οποίων 2.168 σε ανταρτοκρατούμενες περιοχές στα βορειοδυτικά και 1.408 σε περιοχές της Συρίας που ελέγχονται από την κυβέρνηση.

Σύμφωνα με την ενημερωτική ιστοσελίδα «The Syrian Observer», η οποία δημοσιεύει τους τελευταίους αριθμούς και τα τελευταία νέα από τις σεισμόπληκτες περιοχές της Συρίας, η οργάνωση «Λευκά Κράνη», που ανακοίνωσαν το τέλος των επιχειρήσεων έρευνας και διάσωσης την Παρασκευή, προειδοποιούν ότι ο συνολικός αριθμός των νεκρών αναμένεται να είναι πολύ υψηλότερος.

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής της ανθρωπιστικής βοήθειας του ΟΗΕ Μάρτιν Γκρίφιθς δήλωσε ότι αναμένει ότι ο αριθμός των νεκρών θα διπλασιαστεί.

Σύμφωνα με την «The Syrian Observer», η οποία επικαλείται συριακά μέσα ενημέρωσης που ελέγχονται από την κυβέρνηση της Δαμασκού, ο Πρόεδρος της Συρίας, Μπασάρ Αλ Ασάντ επισκέπτεται τις σεισμόπληκτες περιοχές του Χαλεπιού.

Στο βορειοδυτικό κομμάτι του Χαλεπιού, στο Ιντλίμπ, το οποίο ελέγχουν συντηρητικές ένοπλες ομάδες, μια πηγή της Hayat Tahrir al-Sham (HTS), ανακοίνωσε ότι η ομάδα δεν θα επιτρέψει αποστολές από τα κυβερνητικά ελεγχόμενα τμήματα της Συρίας και ότι η βοήθεια θα έρθει από την Τουρκία.

Στα περίχωρα του Αφρίν, οι σεισμόπληκτοι κάτοικοι κατευθύνονται προς τους καταυλισμούς που διευρύνονται μετά τους φονικούς σεισμούς.

Αξιωματούχος σε καταυλισμό για εκτοπισμένους από την περιοχή Αφρίν στη βορειοδυτική Συρία δήλωσε ότι κύματα εκτοπισμένων από την πόλη Χαλέπι συνεχίζουν να φτάνουν στον καταυλισμό.

Οι καταυλισμοί στερούνται σκηνών και εξοπλισμού καθώς η συριακή κυβέρνηση έχει επιβάλει εμπάργκο στην περιοχή.

Την ίδια ώρα, η «προσωρινή κυβέρνηση» της Συρίας ανακοίνωσε ότι ενέκρινε την είσοδο μιας αυτοκινητοπομπής βοήθειας από τη βορειοανατολική Συρία που βρίσκεται υπό τον έλεγχο της Αυτόνομης Διοίκησης στο πλαίσιο πρωτοβουλιών των φυλών της περιοχής.

Σε ανακοίνωσή της την Κυριακή, η «προσωρινή κυβέρνηση» ανέφερε ότι «θα ανταποκριθεί στο κάλεσμα του λαού και των φυλών στις ανατολικές περιοχές της Συρίας και θα παραλάβει φορτηγά με βοήθεια».

Η «αυτόνομη διοίκηση» επέτρεψε επίσης, το άνοιγμα όλων των διαβάσεων για τις αυτοκινητοπομπές ανθρωπιστικής βοήθειας προς όλες τις πληγείσες συριακές περιοχές.

Από την πλευρά του, ο Ελληνορθόδοξος Πατριάρχης Αντιοχείας Ιωάννης απηύθυνε έκκληση σε όλες τις χώρες και τις κυβερνήσεις του κόσμου να βοηθήσουν τη Συρία να ξεπεράσει τις επιπτώσεις του καταστροφικού σεισμού.

Ο «Συριακός Εθνικός Συνασπισμός» άσκησε κριτική στα Ηνωμένα Έθνη ότι η βοήθεια που παρέχει στη Συρία είναι «πολιτικοποιημένη» και «λαμβάνει υπόψη τις ανάγκες της κάθε περιοχής».

Πηγή:ΚΥΠΕ

Share
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ

Share