X

FinancialNews App

Nine Bridge Media Ltd

GET - on the App Store

HomeΠΟΛΙΤΙΚΗΥΠΕΞ Κύπρου-ΗΠΑ διοργάνωσαν εργαστήριο για όπλα μαζικής καταστροφής

ΥΠΕΞ Κύπρου-ΗΠΑ διοργάνωσαν εργαστήριο για όπλα μαζικής καταστροφής

Το Υπουργείο Εξωτερικών της Κύπρου και το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ συνδιοργάνωσαν Υποπεριφερειακό Εργαστήριο Χημικής, Βιολογικής, Ραδιολογικής ή Πυρηνικής (ΧΒΡΠ) Ανταπόκρισης & Βοήθειας (SR2 Cyprus) στο Cyprus Center for Land, Open Seas, and Port Security (CYCLOPS), στις 13 και 14 Ιουνίου.

Ανακοίνωση της Πρεσβείας των ΗΠΑ αναφέρει ότι η εκπαίδευση συγκέντρωσε περίπου 60 συμμετέχοντες από την Κύπρο, την Ελλάδα, το Ισραήλ και τις Ηνωμένες Πολιτείες, στο πλαίσιο του μηχανισμού συνεργασίας 3+1.

Κατά τη διάρκεια του εργαστηρίου, εκπρόσωποι από πολλούς διαφορετικούς οργανισμούς, συμπεριλαμβανομένης της Πολιτικής Άμυνας, της υγείας, της προστασίας του περιβάλλοντος, της εσωτερικής ασφάλειας, της άμυνας και των διεθνών υποθέσεων, συζήτησαν μεθόδους συντονισμού κοινής ανταπόκρισης σε περίπτωση ΧΒΡΠ ( Χημικά, Βιολογικά, Ραδιολογικά & Πυρηνικά Περιστατικά).

Οι συμμετέχοντες παρακολούθησαν παρουσιάσεις και αντάλλαξαν βέλτιστες πρακτικές με εμπειρογνώμονες στον τομέα της ετοιμότητας και της αντιμετώπισης περιστατικών στον τομέα ΧΒΡΠ.

Το εργαστήριο υπέδειξε την ανάγκη επένδυσης για ετοιμότητα στον τομέα ΧΒΡΠ, τη σημασία των συνεχιζόμενων ασκήσεων για την πρακτική αντιμετώπισης μιας μείζονος κρίσης και την αξία της συνεργασίας με περιφερειακούς εταίρους. Υπέδειξε επίσης την ανάγκη αξιοποίησης βοήθειας από το εξωτερικό για τη διάσωση ζωών, την προστασία του περιβάλλοντος και την ελαχιστοποίηση της όποιας ζημιάς σε όλες τις κοινότητες.

Επιπλέον, οι συμμετέχοντες ενθαρρύνθηκαν να διερευνήσουν πιθανούς τομείς για μελλοντική συνεργασία ανταπόκρισης στην μορφή 3+1, συμπεριλαμβανομένων αξιολογήσεων των δυνατοτήτων και των κενών ανταπόκρισης.

Το εργαστήριο SR2 Cyprus αποτελεί μέρος μιας σειράς εκδηλώσεων υπό την ηγεσία του Γραφείου Διεθνούς Ασφάλειας και Μη Διάδοσης Όπλων Μαζικής Καταστροφής Τρομοκρατίας του Υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ, σχεδιασμένο να ενισχύσει τη διεθνή συνεργασία για την αποτροπή και την προστασία από την αυξανόμενη χρήση ΧΒΡΠ όπλων παγκοσμίως.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες συνεχίζουν να υποστηρίζουν σθεναρά τις περιφερειακές προσπάθειες που ενισχύουν και προωθούν τη συνεργασία και την περιφερειακή σταθερότητα, συμπεριλαμβανομένου του μηχανισμού 3+1 στον οποίο συμμετέχουν η Κυπριακή Δημοκρατία, η Ελλάδα, το Ισραήλ και οι Ηνωμένες Πολιτείες.

Πηγή:ΚΥΠΕ

Share
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ

Share