X

FinancialNews App

Nine Bridge Media Ltd

GET - on the App Store

HomeΕΙΔΗΣΕΙΣΥποστήριξη σε Ρουμανία και Μολδαβία εξέφρασε ο Σολτς σε επίσκεψη στο Βουκουρέστι

Υποστήριξη σε Ρουμανία και Μολδαβία εξέφρασε ο Σολτς σε επίσκεψη στο Βουκουρέστι

Τριμερή συνάντηση στο Βουκουρέστι είχε τη Δευτέρα ο Καγκελάριος της Γερμανίας Όλαφ Σολτς με τον Πρόεδρο της Ρουμανίας Κλάους Γιοχάνις και την Μολδαβή Πρόεδρο Μάγια Σάντου.

Η μονοήμερη επίσκεψη του Καγκελαρίου έδωσε τον τόνο της σαφούς υποστήριξης του στη Ρουμανία, καθώς εξέφρασε την εκτίμησή του για τις μεταρρυθμίσεις στη χώρα, τον σταθεροποιητικό ρόλο της στην περιοχή και τη σαφή στάση της έναντι του ρωσικού πολέμου στην Ουκρανία. Η επίσκεψη στο Βουκουρέστι θεωρήθηκε σημαντικό μήνυμα, καθώς ήταν η πρώτη επίσκεψη Ομοσπονδιακού Καγκελαρίου από το 2010.

Σε συνομιλία του με τον Γιοχάνις πριν από τη συνάντηση, ο Σολτς επανέλαβε την υποστήριξή του στην ένταξη της Ρουμανίας κατά το προσεχές διάστημα στο χώρο Schengen. «Υποστηρίζω πολύ την είσοδο της Ρουμανίας στο Schengen. Ελπίζω επίσης ότι αυτό θα γίνει φέτος», είπε ο Σολτς. Η Ρουμανία «εκπλήρωσε όλες τις προϋποθέσεις, ώστε να πραγματοποιηθεί τώρα η ένταξη στο Schengen». Αυτό ισχύει τόσο σε σχέση με τις υποδομές και τη φύλαξη των συνόρων όσο και σε σχέση με την καταπολέμηση της διαφθοράς.

Η Γερμανία και η Ρουμανία προτίθενται να κάνουν περισσότερα για να βοηθήσουν τη Μολδαβία να θωρακιστεί ενάντια στις ρωσικές απόπειρες αποσταθεροποίησης της χώρας. «Η Μολδαβία μπορεί να είναι σίγουρη για την αλληλεγγύη μας», δήλωσε ο Σολτς και υποσχέθηκε στη χώρα υποστήριξη στο δρόμο της προς την ΕΕ. «Η Μολδαβία είναι μέρος της ευρωπαϊκής μας οικογένειας», τόνισε.

Με ανησυχία σημείωσε ο Σολτς πως αντιμετωπίζει τις αναφορές για τις προσπάθειες της Ρωσίας να αποσταθεροποιήσει τη χώρα. Απέναντι στο ρωσικό ιμπεριαλισμό «επιβάλλονται η συνοχή και η αλληλεγγύη», είπε. Η Μολδαβία μπορεί να βασιστεί στους «ειλικρινείς φίλους της», επιβεβαίωσε ο Γιοχάνις. Η Σάντου από την πλευρά της ευχαρίστησε για τη στήριξη, η οποία συμβάλλει ώστε η χώρα της «να εξασφαλίσει την ειρήνη και ένα μέλλον στην ΕΕ».

«Η πίεση εξακολουθεί να είναι πολύ ισχυρή», είπε η Πρόεδρος της Μολδαβίας αναφερόμενη στη ρωσική επιρροή. Ωστόσο, η Μολδαβία «θα συνεχίσει να υπερασπίζεται την ελευθερία και την ανθρώπινη αξιοπρέπεια». Με τη μεγάλη οικονομική βοήθεια της ΕΕ, η πολύ φτωχή Μολδαβία κατόρθωσε μέχρι στιγμής να ξεπεράσει την ενεργειακή κρίση που προκλήθηκε από τις μειωμένες προμήθειες φυσικού αερίου από τη Ρωσία. «Η υποστήριξή σας μας έδειξε ότι δεν είμαστε μόνοι», επεσήμανε η Σάντου.

Για τη μικρή σε μέγεθος Μολδαβία η ούτως ή άλλως επισφαλής της κατάσταση έχει επιδεινωθεί δραματικά μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Σε σχέση με τον αριθμό των κατοίκων της, η Μολδαβία έχει υποδεχθεί τον μεγαλύτερο κατά κεφαλήν αριθμό προσφύγων από τη γειτονική χώρα.

«Πιστεύουμε ότι η Μολδαβία αξίζει την υποστήριξή μας, ώστε να παραμείνει στο πλευρό μας, στο πλευρό της Ευρώπης», τόνισε ο Γιοχάνις. Η συνάντηση των τριών ηγετών είναι «κάτι πολύ περισσότερο από μία συμβολική πράξη», είπε ο Σολτς. Είναι «η έκφραση μιας ήδη υπάρχουσας συνεργασίας που λειτουργεί απολύτως στην πράξη». Ιδιαίτερα σημαντική είναι η παροχή περαιτέρω βοήθειας για τον ενεργειακό εφοδιασμό της Μολδαβίας.

Από την επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία και μετά, η Μολδαβία θεωρείται πιθανός επόμενος στόχος μίας ρωσικής επίθεσης, σημειώνει η ε/φ SZ.

Ρώσοι στρατιώτες σταθμεύουν στο αποσχισθέν τμήμα της Υπερδνειστερίας, μίας περιοχής που ελέγχεται ήδη σε μεγάλο βαθμό από τη Μόσχα.

Ο Πρόεδρος Γιοχάνις μίλησε για τον «πραγματικά στρατηγικό χαρακτήρα» των γερμανο-ρουμανικών σχέσεων και ευχαρίστησε τον Σολτς για την υποστήριξη της ένταξης της χώρας του στο Schengen. Η Ρουμανία πληροί όλες τις προϋποθέσεις, πρόσθεσε. Η «απροθυμία» ορισμένων κρατών της ΕΕ οφείλεται σε αμφιβολίες για το Κράτος Δικαίου στη Ρουμανία, οι οποίες όμως έπαψαν από πέρυσι να υφίστανται. Οι ανησυχίες της Αυστρίας για την παράνομη Μετανάστευση είναι αβάσιμες, ξεκαθάρισε ο Ρουμάνος Πρόεδρος.

Τόσο ο Σολτς όσο και ο Γιοχάνις τόνισαν τη συνεχιζόμενη υποστήριξη των χωρών τους προς την Ουκρανία. Η Ρουμανία αποτελεί σημαντικό κόμβο για την ανθρωπιστική και στρατιωτική βοήθεια προς το Κίεβο.

Η συνεργασία με τη Ρουμανία στο πλαίσιο της υποστήριξης της Ουκρανίας είναι «πολύ εντατική», τονίστηκε. Ζητούμενο αποτελεί και η διασφάλιση της επιχειρησιακής ετοιμότητας του εξοπλισμού που έχει διατεθεί στην Ουκρανία, διευκρίνισε ο Καγκελάριος.

Πηγή:ΚΥΠΕ

Share
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ

Share