X

FinancialNews App

Nine Bridge Media Ltd

GET - on the App Store

HomeΑΠΟΨΕΙΣΨυχραιμία και έναρξη διπλωματικών διαπραγματεύσεων συνιστούν δυτικοί αναλυτές απέναντι στην κλιμάκωση της...

Ψυχραιμία και έναρξη διπλωματικών διαπραγματεύσεων συνιστούν δυτικοί αναλυτές απέναντι στην κλιμάκωση της κρίσης στην Ουκρανία, την υποψηφιότητα του Τραμπ χαιρετίζει ο ρωσικός Τύπος

«Ψυχραιμία» είναι η συνταγή των δυτικών αναλυτών απέναντι στις νέες, ανησυχητικές εξελίξεις και πληροφορίες που έρχονται από το ουκρανικό μέτωπο. Σύμφωνα με την άποψη τους η νατοϊκή συμμαχία δεν πρέπει να παρασυρθεί πίσω από μια επιζήμια σύγκρουση με τη Ρωσία.

Στην Ασία οι αναλυτές εστιάζουν στην προοπτική διαλόγου στον άξονα Κίνας-ΗΠΑ, με τον γιαπωνέζικο Τύπο να τονίζει ότι η πρόσφατη συνάντηση των ηγετών δυο υπερδυνάμεων δεν έφερε να αναμενόμενα αποτελέσματα. Ο κινεζικός Τύπος δε, επιμένει στην αντιαμερικανική ρητορική του.

Ενδιαφέρον παρουσιαστεί η προσέγγιση του ρωσικού Τύπου στις εσωτερικές πολιτικές εξελίξεις στις ΗΠΑ. Ρώσοι αναλυτές αναλυτές εκφράζουν ικανοποίηση για την ενδεχόμενη επιστροφή του Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο το 2024.

Ο ουκρανικός Τύπος την προηγούμενη εβδομάδα εξέφρασε προβληματισμό για την ανάδυση της συμμαχίας Ρωσίας-Ιράν-Αρμενίας. Από τη δίκη του οπτική γωνία, αυτή η συμμαχία εκτός από την Ουκρανία θα μπορούσε να οδηγήσει σε κλιμάκωση και στον Καύκασο.

«Ψυχραιμία» συνιστούν οι δυτικοί αναλυτές

Εκφράζοντας έντονη ανησυχία για την τροπή των εξελίξεων στον πόλεμο της Ουκρανίας, δυτικοί αναλυτές εκπέμπουν το μήνυμα ότι πλέον έχει έρθει η ώρα για να καθίσουν οι εμπλεκόμενες πλευρές στο τραπέζι των διπλωματικών διαπραγματεύσεων. Η Katrina vanden Heuvel σε άρθρο γνώμης που δημοσιεύτηκε στην αμερικανική εφημερίδα «Washington Post» στις 15 Νοεμβρίου υποστηρίζει αυτή την άποψη. Στο άρθρο με τίτλο «Πώς θα τερματιστεί ο πόλεμος στην Ουκρανία; Να καθίσουμε και να μιλήσουμε. Ήρθε η ώρα», η κ. Heuvel αναφέρει τα εξής: «”Όταν υπάρχει μια ευκαιρία να διαπραγματευτείτε, όταν μπορεί να επιτευχθεί ειρήνη, αδράξτε τη στιγμή”. Ο συντάκτης αυτής της δήλωσης δεν ήταν ακτιβιστής της ειρήνης ή ένας λαλίστατος φιλελεύθερος. Ήταν ο στρατηγός Mark A. Milley, πρόεδρος του Γενικού Επιτελείου Στρατού, ο οποίος φέρεται να πιέζει την κυβέρνηση Biden να πιέσει την Ουκρανία να επιδιώξει διπλωματικό τερματισμό του πολέμου. “Αυτή η εισήγηση έρχεται σε μια στιγμή που η Ρωσία έχει στην πραγματικότητα ήδη χάσει τον πόλεμο. Τα όνειρα του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν για προσάρτηση της Ουκρανίας έχουν διαλυθεί. Η στρατιωτική του αδυναμία έχει αποκαλυφθεί, η οικονομία του έχει υποστεί ζημιά, η χώρα του έχει απομονωθεί, η υποστήριξή του έχει αποδυναμωθεί. Τα στρατεύματά του έχουν υποστεί τρομακτικές απώλειες.  Εν τω μεταξύ, αν και οι Ηνωμένες Πολιτείες και το ΝΑΤΟ έχουν συστρατευτεί στο πλευρό της Ουκρανίας, η συνεχής υποστήριξη δεν είναι απεριόριστη. Με εκτιμώμενη τιμή 1 τρισεκατομμυρίου δολαρίων για την ανοικοδόμηση της Ουκρανίας, η επιτακτική ανάγκη να τερματιστεί ο πόλεμος είναι προφανής», γράφει.

Μπορεί ο τερματισμός του πολέμου στην Ουκρανία να είναι επιτακτική ανάγκη για όλες τις πλευρές ωστόσο οι εξελίξεις από το πεδίο των εχθροπραξιών είναι δυσοίωνες. Αυτό το μήνυμα εκπέμπει το κύριο άρθρο της καναδέζικης εφημερίδας «Globe and Mail» που δημοσιεύτηκε στις 16 Νοεμβρίου με τον τίτλο «Γιατί ο πόλεμος στην Ουκρανία είναι απίθανο να τελειώσει σύντομα». Το κύριο άρθρο της κορυφαίας καναδέζικης εφημερίδας αναφέρει τα εξής: «Πότε θα τελειώσει ο πόλεμος στην Ουκρανία; Παρά την ξαφνική απόσυρση της Ρωσίας από τη Χερσώνα και την πρόσφατη ανακατάληψη από την Ουκρανία ενός ακόμη μεγάλου κομματιού του εδάφους της, η απάντηση παραμένει η ίδια όπως την άνοιξη, το καλοκαίρι και νωρίτερα αυτό το φθινόπωρο: Όχι σύντομα. Προς το παρόν, οι δύο πλευρές της σύγκρουσης – η κυβέρνηση του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι και το καθεστώς του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν – παραμένουν μακριά, τουλάχιστον στις δημόσιες δηλώσεις τους. Ο κ. Πούτιν δεν πρόκειται να εγκαταλείψει το εγχείρημά του. Όχι ακόμη. Η παραδοχή της ήττας και η απόσυρση από όλα τα εδάφη που διεκδίκησε τόσο πρόσφατα, θα κινδύνευε να προκαλέσει το τέλος του καθεστώτος του και της ζωής του. Το κόστος αυτό θα συνεχίσει να αυξάνεται, καθώς ο κ. Πούτιν προσπαθεί να διαμορφώσει ένα ευνοϊκό αποτέλεσμα».

Ο Roger Boyes στην στήλη του στην βρετανική εφημερίδα «Times» συνεχίζει από το σημείο που ολοκληρώνεται το κύριο άρθρο της καναδέζικης εφημερίδας, εκπέμποντας το μήνυμα ότι η συνέχιση του πολέμου συνοδεύεται από μεγάλο πολιτικό κόστος για τον Ρώσο Πρόεδρο. Σε άρθρο με τίτλο «Οι στραγγισμένες ελίτ του Πούτιν ξεμένουν από δρόμους» που δημοσιεύτηκε στις 15 Νοεμβρίου, ο αρθρογράφος έγραψε τα εξής: «Οι ελίτ του Πούτιν ξεμένουν από δρόμους (λύσεις). Δεν υπάρχει πουθενά να πάνε. Η εξορία δεν λειτουργεί αν τα εκατομμύρια σου έχουν παγώσει από τις δυτικές κυρώσεις και είσαι σε μια μαύρη λίστα ταξιδιών. Αν αποστασιοποιηθείς, κινδυνεύεις να δηλητηριαστείς. Μιλήστε και θα αποβληθείτε από το δικαστήριο και θα φυλακιστείτε. Αυτό που συμβαίνει, λοιπόν, είναι ότι οι ελίτ – τα σκυλιά-άλφα στον ενεργειακό τομέα, ο μηχανισμός ασφαλείας – χάνουν την αίσθηση του τι τους συνδέει σε μια εθνική αποστολή. Έχουν μπερδευτεί από τον ρυθμό με τον οποίο η εύλογη άρνηση έχει γίνει απίθανη. Και ολόκληρη η εσωτερική λογική του πολέμου καταρρέει».

Στο άρθρο με τίτλο «Ο Πούτιν όλο και περισσότερο απομονωμένος και χωρίς στρατηγική» που δημοσιεύτηκε στην ιταλική εφημερίδα «Corriere Della Sera» στις 15 Νοεμβρίου, ο Danilo Taino προσθέτει ότι όσο μεγαλώνει το κόστος του πολέμου τόσο ο Ρώσος Πρόεδρος γίνεται πιο επικίνδυνος. «Ο Βλαντιμίρ Πούτιν δεν πήγε στην G20 στο Μπαλί. Έκανε, ωστόσο, να ακουστεί με τη μόνη φωνή που φαίνεται να του έχει απομείνει: ένα μπαράζ τουλάχιστον ενενήντα πυραύλων πάνω από την Ουκρανία», αναφέρει ο Ιταλός αρθρογράφος, ο οποίος προσθέτει: «Η έκταση της ενέργειας – ατύχημα ή πρόκληση της Μόσχας – θα καθοριστεί τις επόμενες ώρες. Όμως ο κίνδυνος, η διεύρυνση της σύγκρουσης στην Ευρώπη και η άμεση εμπλοκή της Ατλαντικής Συμμαχίας, έχει κάνει ένα βήμα μπροστά. Πρόκειται για μια επικίνδυνη κρίση. (Ο Ρώσος Πρόεδρος) δεν έχει καμία στρατηγική εξόδου. Μετά τη συνάντηση στο Μπαλί μεταξύ του Τζο Μπάιντεν και του Σι Τζινπίνγκ τη Δευτέρα, έχει καταστεί σαφές ότι το Πεκίνο έχει πάρει μια ορισμένη απόσταση από τον πόλεμο της Μόσχας. Μπροστά σε αυτή την απομόνωση, ο Πούτιν προφανώς πιστεύει ότι έχει μόνο την επιλογή να ακολουθήσει το δρόμο των πυραυλικών κυμάτων, όπου κι αν πέσουν. Είναι δύσκολο, προς το παρόν, να πούμε αν αυτός είναι ο στόχος του Πούτιν. Αλλά σε κάθε περίπτωση μια πολύ επικίνδυνη κλιμάκωση για να δοκιμαστεί η αντίδραση του ΝΑΤΟ, το οποίο έχει ένα άρθρο στη συνθήκη του, τον αριθμό 5, που δεσμεύει όλα τα μέλη του να υπερασπιστούν ένα μέλος που δέχεται επίθεση».

Στο ίδιο μήκος κύματος, ο γερμανικός και πολωνικός Τύπος την προηγούμενη εβδομάδα ζήτησαν από τη Δύση να προσεγγίσουν με μεγάλη προσοχή τις τελευταίες εξελίξεις στα σύνορα Πολωνίας-Ουκρανίας και στον πόλεμο της Ουκρανίας. Η γερμανική εφημερίδα «Frankfurter Allgemeine», στον απόηχο των πυραύλων που έπληξαν τα πολωνικά εδάφη (16 Νοεμβρίου) δημοσίευσε την ανάλυση του Berhold Kohler με τίτλο «Το ΝΑΤΟ πρέπει τώρα να παραμείνει ψύχραιμο», στην οποία ξεχωρίζουν τα εξής: «Την Τετάρτη, υπήρχαν όλο και περισσότερες ενδείξεις ότι το βλήμα ήταν αντιαεροπορικός πύραυλος που χρησιμοποιείται τόσο από τον ουκρανικό όσο και από τον ρωσικό στρατό. Ακόμα και αν αποδειχθεί ότι ένα ρωσικό επιθετικό όπλο έπληξε την Πολωνία, η Πολωνία και το ΝΑΤΟ στο σύνολό του δεν θα έπρεπε να έχουν ενεργήσει διαφορετικά από ό,τι μέχρι τώρα: με σύνεση. Το γεγονός ότι η Βαρσοβία έχει θέσει τμήματα του στρατού της σε υψηλότερη ετοιμότητα είναι μια μετριοπαθής και κατανοητή αντίδραση. Ωστόσο, η περαιτέρω πορεία δράσης πρέπει τώρα να συζητηθεί στα όργανα της Συμμαχίας με ψυχραιμία. Το ΝΑΤΟ δεν ήθελε και δεν θέλει να γίνει μέρος του πολέμου. Αν ο Πούτιν είναι ακόμα μισοτρελός, τότε δεν μπορεί να έχει κανένα ενδιαφέρον για μια στρατιωτική σύγκρουση με την Ατλαντική Συμμαχία- δεν κερδίζει καν τον πόλεμο εναντίον της Ουκρανίας, στον οποίο θυσιάζει κάθε μέρα ένα ακόμη μέρος των ενόπλων δυνάμεών του».

Παρόμοιο ήταν και το κεντρικό μήνυμα του άρθρου γνώμης του Michał Szułdrzyński που δημοσιεύτηκε στην πολωνική εφημερίδα «Publicystyka» με τίτλο «Γιατί πρέπει να παραμείνουμε ψύχραιμοι μετά τις εκρήξεις στο Przewodów», την νύχτα της 15ης Νοεμβρίου, την στιγμή που τα πολωνικά συνεργεία έσπευδαν στα σύνορα Πολωνίας-Ουκρανίας. Στο άρθρο ξεχωρίζουν τα εξής: «Η έκρηξη στην περιοχή του Λούμπλιν και ο θάνατος δύο ανθρώπων αποτελεί μεγάλη δοκιμασία. Από τη στιγμή που εμφανίστηκαν οι πρώτες πληροφορίες για την έκρηξη στο Przewodów, πολλοί ειδικοί και σχολιαστές επανέλαβαν τις εκκλήσεις για ψυχραιμία και υπομονή. Αξίζει να εξηγήσουμε γιατί αυτό είναι τόσο σημαντικό. Οι Ρώσοι παρακολουθούν στενά τις αντιδράσεις μας. Παρακολουθούν πώς ενεργεί ο στρατός, πώς ενεργεί το κράτος, πώς αντιδρά η κοινή γνώμη. Ποιος χάνει τα νεύρα του, ποιος αφήνει τον εαυτό του να προκληθεί και ποιος παραμένει ήρεμος. Και δεν έχω καμία αμφιβολία ότι θα βγάλουν συμπεράσματα από αυτή τη γνώση. Αν δουν ότι ένα τέτοιο περιστατικό μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την αποσταθεροποίηση της εσωτερικής κατάστασης στη χώρα μας, τότε το Κρεμλίνο θα το γράψει στο εγχειρίδιο μελλοντικών ενεργειών του. Οι Ρώσοι παρακολουθούν επίσης πώς θα αντιδράσει ολόκληρη η Δύση – πώς θα αντιδράσουν οι σύμμαχοι, πώς θα αντιδράσει το ΝΑΤΟ και, πάνω απ’ όλα, οι ΗΠΑ. Σε κάθε περίπτωση, όλες οι πλευρές θα βγάλουν συμπεράσματα από αυτή την κατάσταση και τις αντιδράσεις τους σε αυτήν. Αλλά μόνο μετά από κάποιο χρονικό διάστημα. Προς το παρόν, αξίζει να λάβετε υπόψη σας τις συμβουλές των ειδικών και να παραμείνετε ψύχραιμοι. Ακόμα κι αν μας ενοχλεί το γεγονός ότι τόσες ώρες μετά την έκρηξη στο Przewodów, γνωρίζουμε τόσο λίγα πράγματα για το τι πραγματικά συνέβη».

Ανησυχία στην Ασία για την αντιπαλότητα ΗΠΑ-Κίνας

Η αγγλόφωνη γιαπωνέζικη εφημερίδα «Asahi Shimbun» στις 16 Νοεμβρίου δημοσίευσε κύριο άρθρο με τίτλο «Η σύνοδος κορυφής Μπάιντεν-Σι απέχει πολύ από τις προσδοκίες για έναν κόσμο σε κρίση», στο οποίο ξεχωρίζουν τα εξής: «Ελπίζουμε ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και ο Κινέζος πρόεδρος Xi-Jinping θα παραμείνουν σε στενή επαφή και θα επιδείξουν την ετοιμότητά τους να αντιμετωπίσουν από κοινού τα παγκόσμια ζητήματα. Ωστόσο, η σύνοδος κορυφής ανέδειξε επίσης σοβαρή αμοιβαία δυσπιστία. Ο Μπάιντεν κατηγόρησε την Κίνα για τις επιθετικές ενέργειές κατά της Ταϊβάν, οι οποίες, όπως είπε, “θέτουν σε κίνδυνο την παγκόσμια ευημερία”. Ο Σι ανταπάντησε εξίσου σκληρά ότι το ζήτημα της Ταϊβάν βρίσκεται “στον πυρήνα των βασικών συμφερόντων της Κίνας”. Τόσο ο Μπάιντεν όσο και ο Σι στερήθηκαν διακριτικότητας υποστηρίζοντας τις αντίστοιχες αρχές τους αντί να διερευνήσουν τον καλύτερο τρόπο για την άμβλυνση των εντάσεων, κάτι που θα έπρεπε να είχε ως αντικείμενο αυτή η σύνοδος κορυφής. Αυτό που αναμένεται από αυτές τις δύο υπερδυνάμεις είναι η συνεργασία που συμβάλλει στην ασφάλεια της διεθνούς τάξης. Τώρα είναι η ώρα για τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Κίνα να αρχίσουν να εργάζονται από κοινού για την επίτευξη κατάπαυσης του πυρός. Για να αποφευχθεί οποιαδήποτε τυχαία σύγκρουση, ελπίζουμε ότι ο Μπάιντεν και ο Σι θα δώσουν προτεραιότητα στις συνομιλίες για την έγκαιρη εγκαθίδρυση ενός “κιγκλιδώματος προστασίας” στις μελλοντικές συνόδους κορυφής τους».

Για το ίδιο θέμα, η αγγλόφωνη κινεζική εφημερίδα «China Daily» στις 15 Νοεμβρίου δημοσίευσε το κύριο άρθρο «Η περιοχή πρέπει να προσέχει για το ενδεχόμενο ζόμπι-αποκάλυψη», το οποίο αναφέρει τα εξής: «Ως απομεινάρι του Ψυχρού Πολέμου, ο Οργανισμός Βορειοατλαντικού Συμφώνου θα έπρεπε να έχει αναπαυθεί εδώ και καιρό. Ωστόσο, παρά τους πιο ήπιους καιρούς που ακολούθησαν τη διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης, διατηρήθηκε ζωντανός. Έτσι, με το προσωπείο του ειρηνοποιού, στάλθηκε να αναμειχθεί σε διάφορες περιφερειακές και διεθνείς υποθέσεις. Το αμείλικτο τέντωμα των ποδιών του ΝΑΤΟ προς τα ανατολικά ήταν η αιτία για τη συνεχιζόμενη σύγκρουση στην Ουκρανία. Μετά το ξέσπασμα της σύγκρουσης Ρωσίας-Ουκρανίας, οι υπόλοιπες χώρες του ΝΑΤΟ δεν έχασαν χρόνο να ενωθούν με τις ΗΠΑ για να υποδαυλίσουν τη φλόγα της σύγκρουσης. (Όπως) (Ρώσος Υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι) Λαβρόφ μας προειδοποιεί, το ΝΑΤΟ, μη αρκούμενο στο χάος που έχει προκαλέσει μέχρι στιγμής, έχει τώρα στραμμένο το βλέμμα του στη Νοτιοανατολική Ασία. Δίνοντας νέα πνοή στις παλιές συμμαχίες των ΗΠΑ με χώρες της περιοχής, όπως η Ιαπωνία και η Αυστραλία, και εξαναγκάζοντας άλλους στην περιοχή να πάρουν θέση στην υποκινούμενη από τις ΗΠΑ προσπάθεια ανάσχεσης της ανόδου και της ανάπτυξης της Κίνας, το ΝΑΤΟ είναι ξεκάθαρο ότι θα επεκτείνει τις ταραχές του στην περιοχή Ασίας-Ειρηνικού. Μέσω της σκληρής δουλειάς και των συντονισμένων προσπαθειών των περιφερειακών χωρών, η περιοχή της Ασίας-Ειρηνικού έχει γίνει μία από τις πιο ειρηνικές και σταθερές περιοχές στον κόσμο. Η απόπειρα να επιστρατευτεί το ΝΑΤΟ ή ένας σωσίας του στην περιοχή θα πρέπει να απορριφθεί από τις περιφερειακές χώρες».

Ο ρωσικός και ουκρανικός Τύπος

Την προηγούμενη εβδομάδα, στη σκιά της ανακοίνωσης της υποψηφιότητας του Ντόναλτ Τραμπ για την προεδρία των ΗΠΑ, το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Ρία Νόβοστι δημοσίευσε την παρέμβαση του Petr Akopov με τίτλο «Η Ρωσία ετοιμάζεται να χειροκροτήσει ξανά τον Τραμπ». Στο άρθρο που δημοσιεύτηκε στις 17 Νοεμβρίου, ο κ. Akopov υποστηρίζει τα εξής: «Ο (Ντόναλτ) Τραμπ ξαναμπαίνει στην κούρσα ως αντίπαλος του κατεστημένου – έτσι κέρδισε το 2016 και ήταν κοντά στη νίκη το 2020 (ο ίδιος είναι πεπεισμένος ότι η νίκη του κλάπηκε – και δεν είναι ο μόνος που το πιστεύει). Τώρα όλη η δύναμη των αμερικανικών μέσων ενημέρωσης θα πέσει ξανά πάνω στον Τραμπ, δηλαδή το ίδιο το βαθύ κράτος που ο Τραμπ έχει ανακηρύξει ως τον μεγαλύτερο εχθρό του, θα κάνει ό,τι μπορεί για να εμποδίσει την επιστροφή του στην εξουσία. (Παρόλα αυτά) ο Τραμπ δεν πρόκειται να μείνει απαθής. Ανεξάρτητα από το τι δείχνουν τα σημερινά ποσοστά, ο πρώην πρόεδρος φέρει ελπίδες για το χρίσμα του κόμματος του, στο οποίο έχει τώρα πολύ ισχυρότερη θέση από ό,τι το 2016, όταν είχε την απόλυτη πλειοψηφία της ρεπουμπλικανικής ελίτ εναντίον του. Ο Τραμπ δεν είναι “πρόεδρος των ονείρων” και δεν είναι “Ρώσος υποψήφιος” για τη Ρωσία. Ο Τραμπ είναι ένας πεισματάρης Αμερικανός εθνικιστής, ένας άνθρωπος που θέλει πραγματικά να “κάνει την Αμερική μεγάλη ξανά”. Μια τέτοια Αμερική – αν επιστρέψει και πραγματοποιηθεί – θα μπορούσε φυσικά να είναι επίσης αντίπαλος ή και εχθρός της Ρωσίας. Αλλά με μια τέτοια Αμερική, υπάρχει η ευκαιρία όχι μόνο να είμαστε αντίπαλοι, αλλά και να συζητούμε. Με την παγκοσμιοποιημένη Αμερική, είναι αδύνατο να συμφωνήσουμε σε οτιδήποτε επί της αρχής, επειδή είναι εχθρός όχι μόνο για τους δικούς μας, αλλά και για τους δικούς της ανθρώπους».

Η ουκρανική εφημερίδα «Gazeta» στις 17 Νοεμβρίου φιλοξένησε το άρθρο του Τaras Kuzio, με τίτλο «Δημιουργήθηκε ένας νέος άξονας του κακού. Και απειλεί την ασφάλεια της Δύσης», στο οποίο ξεχωρίζουν τα εξής: «Η Ουκρανία, και συνεπώς η Δύση, βρίσκεται de facto σε πόλεμο όχι μόνο με τη Ρωσία και τη Λευκορωσία, αλλά και με το Ιράν. Μια άλλη περιφερειακή χώρα είναι η Αρμενία. Συμμετέχει μέσω της συμμαχίας της με τη Ρωσία και το Ιράν. Η γεωπολιτική συμμαχία Ρωσίας-Αρμενίας-Ιράν είναι αρκετά περίεργη. Ενώ η αυταρχική Ρωσία και το Ιράν είναι ενωμένες σε μια ξενοφοβική αντιδυτική πλατφόρμα, η Αρμενία είναι μια δημοκρατική χώρα. Η Αρμενία φλερτάρει με δύο αυταρχικά κράτη που βρίσκονται υπό κυρώσεις. (Την ίδια ώρα) Το Ιράν αποτελεί απειλή για την ασφάλεια του Αζερμπαϊτζάν καθώς και της Ουκρανίας. Εάν ξεσπάσει πόλεμος μεταξύ του Αζερμπαϊτζάν και του Ιράν, η Δύση θα εμπλακεί, καθώς το Μπακού έχει στρατηγική εταιρική σχέση ασφαλείας με την Τουρκία, μέλος του ΝΑΤΟ. Η Άγκυρα δεν θα παραμείνει παθητική εάν η Τεχεράνη ξεκινήσει επιθετικό πόλεμο κατά του Μπακού».

Πηγή:ΚΥΠΕ

Share
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ

Share