X

FinancialNews App

Nine Bridge Media Ltd

GET - on the App Store

HomeΤΟΜΕΙΣΖητούν βέτο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην προσθήκη πυρηνικών και φυσικού αερίου στα...

Ζητούν βέτο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην προσθήκη πυρηνικών και φυσικού αερίου στα «πράσινα» έργα, οι επιτροπές Οικονομικών και Περιβάλλοντος

Να ασκήσει βέτο στη συμπερίληψη της πυρηνικής ενέργειας και του φυσικού αερίου στην ταξινόμηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τις περιβαλλοντικά βιώσιμες δραστηριότητες, ζήτησαν σε κοινή τους ψηφοφορία από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο οι επιτροπές Οικονομικής και Νομισματικής Πολιτικής (ECON) και Περιβάλλοντος, Δημόσιας Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων (ENVI).

Με 76 ψήφους υπέρ, 62 κατά και 4 αποχές, οι ευρωβουλευτές των δύο επιτροπών υιοθέτησαν από κοινού προσχέδιο ένστασης για την πρόταση της Κομισιόν για συμπερίληψη συγκεκριμένων δραστηριοτήτων που σχετίζονται με την πυρηνική ενέργεια και το φυσικό αέριο στον κατάλογο των επενδύσεων και δραστηριοτήτων που η ΕΕ θα θεωρεί περιβαλλοντικά βιώσιμες για σκοπούς χρηματοδότησης. Η πρόταση παραπέμπεται για ψήφιση στην Ολομέλεια στις 4 – 7 Ιουλίου.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, οι ευρωβουλευτές αναγνωρίζουν τον ρόλο της πυρηνικής ενέργειας και του φυσικού αερίου για την ασφάλεια της προμήθειας κατά τη διάρκεια της μετάβασης προς μια βιώσιμη οικονομία.

Η αντίρρηση των δύο επιτροπών εστιάζει στο ότι τα πρότυπα τεχνικού ελέγχου που περιλαμβάνονται στην πρόταση της Κομισιόν δεν συνάδουν με τα κριτήρια για περιβαλλοντικά βιώσιμες δραστηριότητες που ορίζονται στον σχετικό κανονισμό.

Η όποια νέα ή τροποποιημένη πρόταση θα πρέπει να περάσει από δημόσια διαβούλευση και να πραγματοποιηθούν ειδικές μελέτες για τον οικονομικό, περιβαλλοντικό και κοινωνικό αντίκτυπό τους, προσθέτουν οι ευρωβουλευτές.

Η συμπερίληψη των δύο κατηγοριών επενδύσεων στην ταξινόμηση πραγματοποιήθηκε με συμπληρωματικό κατ’ εξουσιοδότηση κανονισμό. Το Συμβούλιο ή το Κοινοβούλιο μπορούν να προβάλουν ένσταση στην εφαρμογή του κανονισμού εντός δύο μηνών προτού αυτός τεθεί σε εφαρμογή.

Σε αυτή την περίπτωση, το Συμβούλιο και το Κοινοβούλιο έχουν διορία μέχρι τις 11 Ιουλίου να δηλώσουν ένσταση. Εάν το ψήφισμα εγκριθεί από απόλυτη πλειοψηφία των ευρωβουλευτών, η Κομισιόν υποχρεώνεται να αποσύρει ή να τροποποιήσει την πρότασή της.

Πηγή:ΚΥΠΕ

Share
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ

Share